tiistai 8. heinäkuuta 2014

Hampurilaiset & Avokadomajoneesi

Pihvin alla barbecue.kastiketta ja päällä Monterey Jack juustoa & cheddarjuustoa, rapeaa pekoni, marinoituja sipulirenkaita, salaattia, tomaattia ja avokadomajoneesia


Kesä, grilli ja hampurilaiset kuuluvat meidän kesään ja luulempa että myös monien muidenkin. Pihvit paistuu grillissä käden käänteessä ja kärytkin haihtuvat kesäiltaan. Hyvä vinkki on laittaa kahta eri juustoa (esim.gouda ja cheddar) pihvin päälle, kun pihvit vielä paistuvat, siten juustot sulavat kauniisti pihvin päälle ja samalla ne kiinnittää muut tulevat äytteet paremmin hampurilaiseen.

Hyviä täytteitä ovat mm. tomaatti, salaatti, suolakurkut, paistettut tai tuoreet sipulirenkaat, paistettu pekoni, grillattu tuore ananas ja erilaiset kastikkeet, salsat (valmiit tai itsetehdyt) sekä tietysti juustot ja itsetehdyt jauhelihapihvit :D Tänään kokeilin pihvejä tällä ohjeella. Pihveistä tuli super hyviä ja tosi mehukkaita.

Jauhelihapihvit
7-8 kpl

600 g jauhelihaa
1 dl Valio Crea Kippari ruokakerma
mustapippuri myllystä
suolaa

Sekoita jauhelihaan ruokakerma, mausta pippurilla ja suolalla. Tee paksuhkoja pihvejä ja paista grillissä. Lisää loppuvaiheessa yksi Monterey Jack juusto- (myös gouda käy) ja yksi cheddar viipale jokaiselle pihville.

Pihvit kuvassa vielä "litistämättä", se kannattaa tehdä vasta grillin parillalla.


Olin myös aika hövelillä päällä, joten tein myös sämpylät itse..usein sämpylöiksi kelpaavat ihan kaupasta ostetut. Mutta tätä ohjetta kannattaa testata.

Hampurilaissämpylät
12 kpl


3 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
2 rkl sokeria
1 kananmuna
1 tl suolaa
noin 7 1/2-8 dl vehnäjauhoja
50 g voita
Seesaminsiemeniä
(öljyä, vettä)


Lämmitä maito +42 asteiseksi. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja, lisää se ja sokeri maidon joukkoon. Sekoita hyvin sekaisin. Lisää joukkoon kananmuna, suola ja vehnäjauhoja, niin että massa muuttuu taikinamaiseksi. Sekoita huoneenlämpöinen, pehmeä voi joukkoon ja alusta taikinaa kunnes taikina irtoaa hyvin kulhon reunoista. Öljyä iso kulho ja nosta taikina kulhoon.  Öljyä vielä taikina pallo ja laita tuorekelmu kulhon päälle tiukasti. Jätä taikina nousemaan parin tunnin ajaksi huoneenlämpöön.

Pyörittele noussut taikina 12 saman kokoiseksi sämpylöiksi ja laita ne uunipellille. Huom! Sämpylät nousevat runsaasti,  jätä väleihin hyvin tilaa.  Öljyä sämpylät ja levitä päälle kevyesti tuorekelmu. Anna niiden nousta 60-90 minuutin ajan.




Ota kelmu pois sämpylöiden päältä ja sumuta sumutinpullolla vettä niiden päälle. Ripottele seesaminsiemeniä ja paista sämpylät 200 asteessa noin 17-22 minuutia.


Tarjoa lisäksi myös  
Avokadomajoneesi

200 g majoneesia
1 avokado
1 lime
1 tuore chilin tai 1 jalopeno
suolaa ja pippuria maun mukaan


Halkaise avokado, lusikoi hedelmäliha kulhoon. Soseuta se haarukalla. Purista limen mehu joukkoon ja sekoita. Pilko chili silpuksi ja lisää se sekä majoneesi muiden joukkoon. Sekoita hyvin. Laita avokadomajoneesi jääkaappiin maustumaan hetkeksi. Majoneesi sopii hampurilaisten kuin myös grillatun broilerin kanssa. Tämäkin uusi tuttavuus vei kielen mennessään.
 











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti