sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Falafel pyörykät & Pitaleipä

Tänään valmistin perheelle Falafel pyöryköitä - friteerattuja kikhernepalloja. Kikhernepalloista koostuva perinteinen kasvisruoka on lähtöisin Lähi-Idästä ja suomessa niitä saa lähes jokaisesta kebab ravintolasta. Idea niiden valmistamisen lähti esikoisen kotitaloustunnilta jossa hän oli niitä valmistanut ja halusi myös meidän maistavan niitä...siispä testaamaan. Nettiä selattuani mieluinen ohje löytyi kotikokki-sivustolta jota hiukan muokkasin kotoa löytyvien ruoka-aineiden mukaan. Falafel pyörykät nautittiin itseleivottujen pitaleipien ja vihannesten  kanssa, kyytipojaksi tein vielä Feta-tsatsikikastiketta...NAM! 




Falafel pyörykät

250 g tuoreita kikherneitä
2 valkosipulinkynttä
1 sipuli
2 rkl persilijaa
1 tl tuoretta korianteria
1/2 tl juustokuminaa
1/2 tl mustapippuria
1 tl suolaa
1 rkl maapähkinävoita
1 rkl sitruunaa 
1 tl chiliä
1/2 tl leivinjauhetta
vehnäjauhoja ja öljyä paistamiseen


Huuhtele kihkherneet ja liota ne kylmässä vedessä yön yli. Kaada vesi pois ja taputtele kikherneet kuivaksi pyyheliinalla. Kuori ja pilko sipulit. Laita leivinjauhetta lukuunottamatta kaikki ainekset tehosekoittimeen ja soseuta. Anna vetäytyä kylmässä 30 min. Lisää leivinjauhe ja sekoita taikina tasaiseksi.




Muotoile kikhernetaikinasta sopivan kokoisia pienehköjä palleroita, pyörittele jauhoissa ja paista pannulla öljyssä. Tarjoile heti esim.pitaleipien, tsatsikin sekä paprikan, kurkun ja salaatin kanssa.








Pitaleipä
6 kpl

3 dl vettä
20 g hiivaa
3 rkl öjyä
2 tl sokeria
1 tl suolaa
6-7 dl vehnäjauhoja


Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva, öljy, sokeri ja suola. Alusta joukkoon jauhot. Kohota taikina hyvin.
Leivo taikinasta 6 pyöreää mahdollisimman ohutta leipää. Lämmitä uunipelli uunissa kuumaksi. Paista pitaleivät 250 asteessa 5-8 min. Leipä kohoaa taskulliseksi kovassa lämmössä.



Feta-tsatsiki

1/2 prk  fetajuustoa
100 g tuorettakurkkua
1 prk (a' 150 g) ranskankermaa
1 valkosipulinkynsi

1/4 tl mustapippuria 
1/2 rkl hunajaa

Hienonna feta. Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi ja purista neste pois. Yhdistä muut kastikkeen aineet keskenään. Tarjoa lisukkeena esim.Falalel pyöryköiden ja pitaleivän kanssa.
















































Ei kommentteja:

Lähetä kommentti