lauantai 28. maaliskuuta 2015

Pataleipä


Vihdoin ja viimein sain aikaiseksi kokeilla pataleivän tekoa...ja sehän oli TOODELLA HYVÄÄ = D
Pataleipää ei vaivata, vaan taikinan annetaan nousta pitkään, vähintään 12 tuntia. Sen jälkeen se paistetaan kuumennetussa, uuninkestävässä padassa.

Pieni hiivamäärä ja pitkä kohoamisaika tekevät pataleivästä ihanan kuohkean ja rapeapintaisen. Perusohjetta voi muokata eri jauhoseoksilla, siemenillä, jyvillä, rouheilla tai pähkinöillä.







Pataleipä
1 leipä

Perusohje
7 dl vehnäjauhoja
1 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
3 1/2 dl lämmintä vettä (42-44 asteista)
VOITELUUN
rypsiöljyä

Sekoita jauhoihin hiiva ja suola, lisää sen jälkeen vesi ja sekoita nopeasti - älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön yön yli, vähintään 12 tuntia.



Seuraavana aamuna laita kannellinen pata tai teräskattila kylmään uuniin toiseksi alimmalle tasolle kuumenemaan puoleksi tunniksi 225 asteeseen. Ota leipätaikina sillä aikaa jauhotetulle pöydälle ja taittele se pallon muotoon. Kohota.

Voitele pata öljyllä ja laita leipä pataan, leikkaa pintaan pari viiltoa.



Laita padan kansi kiinni ja paista puoli tuntia. Ota kansi pois ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia. Jos et halua rapeaa pintaa jäähdytä leipä liinan alla. 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti