torstai 30. huhtikuuta 2015

Kinuskidonitseja & Lime simaa



*** HAUSKAA VAPPUA! ***






Kinuskidonitsit
noin 28-30 kpl

3 dl maitoa
puoli palaa hiivaa
ripaus suolaa
1 1/2 dl sokeria
1 kananmuna
50 g voita
1 limetin raastettu kuori
9-10 dl vehnäjauhoja
PAISTAMISEEN
1 l rypsiöljyä
KUORRUTUS
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
Cashewpähkinöitä rouhittuna

Lämmitä maito ja liota siihen hiiva.Lisää ripaus suolaa, sokeri, kananmuna ja sulatettu rasva. Raasta yhden limetin kuori ja lisää taikinaan. Lisää vehnäjauhoja 9-10dl ja sekoita taikina tasaiseksi ja pehmeäksi. Anna kohota tunnin ajan.
Kauli taikina 1-1,5cm paksuiseksi. Leikkaa sopivalla pyöreällä muotilla paloja (n. 30kpl), itse käytin kartio juomalasia. Anna palojen kohota puolisen tuntia.
Kuumenna paksupohjaisessa kattilassa 1 l rypsiöljyä 175-asteiseksi. Tee donitsin keskelle pieni reikä esimerkiksi sormella ja isonna sitä pyörittämällä oikean kokoiseksi. Nosta muutama donitsi kerrallaan öljyyn kypsymään.
Kypsennä donitsit molemmin puolin. Sopiva aika on reilu minuutti per puoli. Tarkista kokeilukappaleesta kypsyys sisältä, niin tiedät sopivan kypsennysajan. Nosta valmiit donitsit talouspaperin päälle valumaan.
Tee kuorrute: Laita kattilaan fariinisokeria ja  kuohukermaa. Kuumenna ja sekoita koko ajan. Anna seoksen kiehua hiljalleen noin kymmenen minuutin ajan, kunnes seos on paksuuntunut. Dippaa donitsit välittömästi kinuskiin ja koristele rouhituilla cashewpähkinöillä.




Lime sima

1 iso sitruuna, josta mehua 3/4 dl
2-3 limettiä, josta mehua 1 dl
5 l vettä
4 1/2 dl fariinisokeria
4 dl sokeria
1/4  tl hiivaa
PULLOIHIN
rusinoita ja sokeria 
 
Pese sitrukset hyvin harjalla. Kuori sitruunan keltainen ja limetin vihreä osa. Pane kuoret ja sokerit ison kattilan tai sangon pohjalle. Kiehauta 2 litraa vettä. Kaada vesi kuorien ja sokereiden päälle. Sekoita.

Lisää 3 litraa kylmää vettä. Tarkista, että seos on kädenlämpöistä. Liuota hiiva pieneen määrään simaa ja sekoita sitten isoon määrään. Kaada joukkoon sitruksien mehut. Peitä tiiviillä kannella. Sima saa käydä pari päivää huoneenlämmössä ennen pullotusta.

Pese pullot hyvin. Pane jokaisen pullon pohjalle kymmenisen rusinaa ja teelusikallinen sokeria. Siivilöi sima ja täytä pullot. Sulje korkilla. Pidä pulloja huoneenlämmössä 1-2 päivää ennen kuin siirrät ne kylmään. Sima on valmista muutamassa päivässä ja säilyy viileässä noin viikon.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti