sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

BBQ-ribsit

BBQ-ribsit eli possun kylkipalat ovat jenkkityylistä grilliruokaa joka vie kielen mennessään. Ribs-nautinto syntyy herkullisen maukkaaksi muhivasta lihasta ja tietysti sen maustamisesta ja kastikkeesta. Ribsien valmistus jaetaan kahteen koulukuntaan: kuivaribsit ja ribsit joiden pintaan sivellään BBQ-kastiketta. Kuivien ribsien ystävät laativat rubin, jonka hierovat lihan pintaan, eivätkä välttämättä edes dippaa valmiita lihanpaloja mihinkään. Itse tykkään enemmän BBQ-kastikepohjaisista ribs-annoksista.

Ribsit kannattaa grillata miedohkolla (kaasugrillissä polttimet max. puolivälissä) epäsuoralla lämmöllä ja aikaa saa varata parikin tuntia. Ribsit ovat syötäviä, kun liha lähtee vähän vetäytymään luiden pinnalta ja irtoaa esim. haarukalla houkuteltaessa melkein itsekseen. Ribsit voi valmistaa myös uunissa grillin sijaan.

Eilen testasin K-ruokalehden ohjetta ja  keitin ribsit ennen paistamista ja grillaamista, ja hyvää tuli niinkin, tosin unohdin lisätä suolaa keittämisen jälkeen...mikä kyllä kannattaa tehdä :-) Kyytipojaksi nautittiin grillattuja maisseja ja kaali-porkkanasalaattia.





BBQ-ribsit
4 annosta


n.2 kg HK Viljaporsaan Spare ribs pkt
n. 2 l vettä
1/2 tlk (à 500 ml) tummaa lager-olutta
1 rkl suolaa
1 pieni (75 g )sipuli
1 valkosipulinkynsi   
BBQ-KASTIKE  
1 pieni sipuli 
2 valkosipulinkynttä 
1/2 tlk ( à 500 ml) tummaa lager olutta 
1/2 dl omenaviinietikkaa  
3/4 dl chilikastiketta 
2 dl ketsuppia 
1/2 dl öljyä 
2 rkl soijakastiketta 
1 dl fariinisokeria


Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen keittämistä. Paloittele kylkipalat muutamaan osaan. Mittaa suureen kattilaan vesi, olut ja suola. Lisää nesteeseen kuorittu ja lohkottu sipuli sekä hienonnettu valkosipulinkynsi. Kuumenna kiehuvaksi.Nosta lihat kiehuvaan liemeen. Lisää vettä tarvittaessa niin, että lihat peittyvät. Keitä lihoja 1-1 1/2 tuntia. Siirrä kattila pois liedeltä.

Lihojen kiehuessa valmista barbeque-kastike. Hienonna kuorittu sipuli ja valkosipulinkynnet. Lisää kaikki kastikkeen ainekset kattilaan ja anna kastikkeen kiehua hiljalleen noin tunnin ajan, eli sen aikaa kun lihat kiehuvat. Sekoita välillä, jotta kastike ei pääse palamaan. Kastikkeen kuuluu olla melko paksua.

Nosta lihat liemestä uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele lihojen pintaan hieman suolaa. Valele kastiketta lihojen pintaan molemmin puolin ja kypsennä 225-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Valele lihojen pintaan lisää kastiketta paistamisen puolivälissä. Voit kypsentää ribsit myös grillissä.

VINKKI 1 Mikäli kastiketta jää yli, voit tarjota sen ribsien kanssa.

VINKKI 2 Voit keittää ribsit valmiiksi jo edellisenä päivänä.




 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti