perjantai 4. maaliskuuta 2016

Ruispataleipä

Pataleipää olen tehnyt aikaisemminkin mutten ole vielä kokeillut rukiisena...siispä testaukseen. Kovin nopeasti tämä leipä ei kuitenkaan valmistu, koska kohotus kestää vähintään 6-12 tuntia, itse tein taikinan illalla ja paistoin seuraavana aamuna. Sanoisin että siitä tuli IHANAA...rapea kuori, pehmeää sisältä ja sopivan rukiista, joka maistui parhaimmalta ihan vain voin kanssa. Ohjeen kopsasin täältä.


RUISPATALEIPÄ
1 leipä

3 1/2 dl vettä
1 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
4 dl ruisjauhoja
1/2 dl siirappia



Sekoita kuivahiiva 42-asteiseksi lämmitettyyn veteen. Lisää siirappi veteen ja ripottele suola joukkoon. Lisää jauhoista ensin vehnäjauhot ja sen jälkeen ruisjauhot. Sekoita taikina valmiiksi, mutta älä vaivaa.

Laita taikinakulhon päälle kelmu ja anna kohota huoneenlämmössä 6-12 tuntia. Itse kohotin yön yli.
Kohotuksen jälkeen ripottele päälle vähän ruisjauhoja ja käännä taikina pari kertaa ympäri, vieläkään ei tarvitse vaivata. Ripottele lopuksi vähän jauhoja ja jätä taikina kohoamaan vielä 1 tunniksi.

Laita pata kylmään uuniin ja lämmitä uuni 225:een asteeseen. Ota pata uunista, kun taikina on kohonnut. (Voitele pata öljyllä). Kaada taikina pataan ja pistä kansi päälle. Paista ensin 30 minuuttia. Nosta kansi pois ja paista tämän jälkeen vielä toiset 30 minuuttia.

Kumoa leipä pois padasta ja peitä kevyesti liinalla. Anna jäähtyä omassa rauhassa.

VINKKI! Jos tykkäät vieläkin rukiimmasta vaihda vehnäjauhot ruisjauhoihin (yhteensä siis 7 dl ruisjauhoja) ja valmista kuten edellä. Kohota 12-24 tuntia, paista 225 asteessa kannen alla 30 min ja ilman kantta vielä 1 tunti.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti