perjantai 6. tammikuuta 2017

Karpalo-pataleipä

Oikein ihanaa alkanutta Uutta Vuotta ja rapsakkaa pakkaspäivää...mittari näytti aamulla -21 C...huh, huh, kun tuntui taas kylmältä. Loppiaispäivä alkoi meillä ihanasti tuoreen leivän tuoksulla kun aamutuimaan pyöräytin makean ja rapeakuorisen Karpalo-pataleivän. Taikinan tein jo eilen illalla ja se sai kohota rauhassa 12 tuntia huoneenlämmössä. Aamulla paistoin leivän valurautapadassa. Muu perhe heräili sopivasti aamiaiselle leivän kypsyttyä.







KARPALO-PATALEIPÄ

3 1/2 dl hiivaleipäjauhoja
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
4 dl vettä
1 dl kuivattuja karpaloita



Tarvitset leivän paistamiseen noin 3 litran vetoisen kannellisen emaloidun tai pinnoittamattoman rautapadan, myös kattila käy.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon 42-asteinen vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi, mutta älä vaivaa taikinaa lainkaan. Peitä kulho muovikelmulla. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä noin 12 tuntia.

Kumoa taikina jauhotetun leivinpaperin päälle. Taikina on käydessään löystynyt entisestään. Lisää karpalot taikinan päälle ja muotoile taikina pyöreäksi nostelemalla sen reunoja jauhotetuin käsin leivän päälle. Anna leivän levätä peitettynä puolisen tuntia.

Pane pata kylmään uuniin. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Kumoa leipä paperin päältä kuumaan pataan ja pane kansi päälle. Paista leipää kannen alla 30 minuuttia. Poista kansi ja paista leipää vielä noin 15 minuuttia. Nosta leipä heti paistamisen jälkeen jäähtymään ritilän päälle.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti